Uskoro novi program subvencionisanih kredita za građane

Bez autora
Mar 16 2010

Vlada Srbije će narednih dana objaviti program za subvencionisane kredite građanima kako bi se podstakao privredni rast i ubrzao izlazak iz krize. Reč je o prvim dinarskim kreditima sa rokom otplate od tri godine i počekom od godinu dana.Ovaj program se odnositi i na zaposlene i na penzionere. Pored nenamenskih, gotovinskih kredita, biće omogućeno uzimanje i potrošačkih dinarskih kredita za kupovinu domaćih proizvoda i to nameštaja, bele tehnike i turističkih aranžmana. Tako će građani biti u mogućnosti da u uslovima kada su zamrznute plate podignu izuzetno povoljne dinarske kredite, pri čemu u prvoj godini neće plaćati glavnicu već u drugoj ili trećoj...

Uskoro novi program subvencionisanih kredita za građaneVlada Srbije će narednih dana objaviti program za subvencionisane kredite građanima kako bi se podstakao privredni rast i ubrzao izlazak iz krize.

Reč je o prvim dinarskim kreditima sa rokom otplate od tri godine i počekom od godinu dana.

Ovaj  program se odnositi i na zaposlene i na penzionere. Pored nenamenskih, gotovinskih kredita, biće omogućeno uzimanje i potrošačkih dinarskih kredita za kupovinu domaćih proizvoda i to nameštaja, bele tehnike i turističkih aranžmana. Tako će građani biti u mogućnosti da u uslovima kada su zamrznute plate podignu izuzetno povoljne dinarske kredite, pri čemu u prvoj godini neće plaćati glavnicu već u drugoj ili trećoj.

Kamatna stopa će biti dinarska i fiksna i iznosiće 7,5 posto godišnje. Ona će važiti za građane čiji je nivo prihoda do 30.000 dinara, odnosno za one kojima je plata ispod proseka, dok će za one koji imaju platu od 30.000 do 80.000 dinara kamata iznositi 8,95 posto.

Ovaj program je usaglašen sa dve najveće banke.

Država će subvencionisati pet posto kamate, što znači da će se krenuti sa kontingentom od 10 milijardi dinara koje će banke plasirati, a država će uložiti 500 miliona dinara. Subvencija će se isplaćivati iz sredstava koja su namenjena resornom ministarstvu. Postoji mogućnost i povećanja sredstava, a to će zavisiti od tržišta i efekata na privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik